CIJENA IZGRADNJE PORODIČNE KUĆE

OD ČEGA ZAVISI CIJENA IZGRADNJE KUĆE?

Cijena izgradnje porodične kuće zavisi od brojnih faktora, a svakako jedan od najvažnijih jeste količina novčanih sredstava kojim investitor raspolaže. U zavisnosti od toga, možete birati izgled i karakteristike vaše buduće kuće. Ukoliko pak raspolažete ograničenom sumom novca, dobro je znati koji detalji mogu značajno uticati na konačnu cenu izgradnje kuće.

 

Cijene izgradnje Ytong kuća, uz projekte, nacrte i fotografije, možete pogledati ovde.

 

Cijena kuće najviše zavisi od:

 • vrste materijala
 • vrste konstrukcije
 • transporta na gradilište
 • tipa kuće (prizemna, spratna, sa potkrovljem)
 • vrste energetske efikasnosti (energetski efikasna, niskoenergetska, pasivna…)

 

Razumljivo je da najvišu cijenu imaju upravo prizemne kuće, s obzirom da se obračunavaju svi zemljani radovi (iskop), temelj, kao i krov na malu površinu, u jednom nivou.

 

Kod kuće na sprat, svi navedeni radovi se računaju u odnosu na kompletnu površinu (prizemlje + sprat) , te je cijena bruto površine niža.

 

Najveće povećanje cene, po bruto površini, upravo je na kućama koje u svojim projektima sadrže armirano-betonski podrum, što značajno utiče na povećanje količine armature, betona i iskopa i direktno se odražava na krajnju cijenu kuće. Dakle, kuća koja ima dosta armirano – betonskih radova, ima i nešto veću cijenu radova, kao i materijala.

Svakako kuće koje sadrže podrum, imaju i svojih prednosti, ne samo u vidu dodatnog prostora, već i u smislu pojačane otpornosti na oscilacije tla.

 

Kada razmišljate o krovu, bitno je naglasiti da jednostavnije verzije krova, koji su manje „izlomljeni“, mogu značajno umanjiti cijenu kuće, u odnosu na složenije krovove.

 

Krovni pokrivač takođe može bitno uticati na cijenu izgradnje kuće, s obzirom da na tržištu postoje važne razlike između vrste i kvaliteta krovnih pokrivača, te je moguće opredeliti se za crep, tegolu, profilisani lim, šindru ili nešto drugo.

 

Na cijenu gradnje može da utiče i odluka investitora da izgradi energetski efikasnu kuću. Iako je početna investicija nešto veća (za oko 10 odsto), ona će se kroz 8 do 10 godina u potpunosti isplatiti, jer se ostvaruje znatna ušteda na grejanju i hlađenju, odnosno upotrebi energije za domaćinstvo.

 

ŠTA PODRAZUMEVAJU RAZLIČITE FAZE IZGRADNJE KUĆE?

„SIVA FAZA“

Siva faza podrazumeva završetak grubih građevinskih radova,  koji se sastoje od iskopa, temelja, zidova i krova.

 

To bi značilo da je objekat pokriven i dovoljno zaštićen za naknadno otpočinjanje faze zanatskih i završnih radova. Dogovor o izvođenju objekta na ovaj način je moguć sa izvođačima.  a cijena i ovom slučaju zavisi od spratnosti i veličine kuće.

 

KLJUČ U RUKE

Kod ovog nivoa gradnje dobijate kompletan objekat spreman za useljenje, i na vama je samo da kupite namještaj. S tim u vezi cijena podrazumeva izvođenje kompletnih radova na kući od temelja do krova.

 

U okviru cijene paketa gradnje Ytong kuće po principu „ključ u ruke“, ima mnogo stavki koje pokrivaju sve radove i većinu onih pripremnih. Ukoliko vas zanima koji su radovi uključeni u cenu, pogledajte ovdje!

 

Ako vas zanima na koji način da dođete do Ytong kuće, kliknite ovdje!

 

Želite da izgradite kuću na osnovu vlastitog projekta?  Ne brinite! To takođe možete uraditi uz pomoć Ytong sistema. Ukoliko želite da vam dostavimo ponudu za vaš projekat, kliknite ovde.

 

CIJENA KUĆE – RAZLIKA IZMEĐU ZELENE, ENERGETSKI EFIKASNE I STANDARDNE GRADNJE

Da li ste čuli za zelenu gradnju?

U pitanju su kuće i zgrade 21. veka koje se grade u skladu sa prirodnom okolinom!

 

KOLIKA JE CENA ZELENA KUĆE?

Zelena gradnja u Srbiji skuplja je za oko oko 7 do 10 odsto od tradicionalne gradnje. Međutim, jeftinijom je čini činjenica da se potrošnja svih resursa smanjuje za 20 do 30%, pa se njena izgradnja isplati kroz nekoliko godina.

 

U Evropi se po principu zelene gradnje češće grade velike stambene zgrade od porodičnih kuća. To je upravo zbog toga što su cene stanova u zelenim zgradama u samom startu veće i to zbog udobnosti, manjih troškova, ali i ugleda koji nekretnina ima na tržištu.

 

ZELENA GRADNJA NIJE MNOGO SKUPLJA, TO SU PREDRASUDE

Svetska iskustva pokazuju drugačije – zelena gradnja nije značajno skuplja od tradicionalne.

 

Prema podacima istraživanja, stvarni prosečni trošak zelene gradnje manji je od 2 odsto na tržištima SAD-a i zapadne Evrope. U Srbiji se taj trošak procenjuje na oko 7 odsto.

 

Međutim, istraživanje koje je sprovela američka kompanija Colliers International, koja se bavi pružanjem usluga u vezi sa nekretninama po celom svetu, potvrdilo je predrasude o „skupoći zelene gradnje“.

 

Istraživanje je sprovedeno na 97 ispitanika (vlasnika i korisnika zgrada) u Jugoistočnoj Evropi. Prema rezultatima, percipirani prosečni trošak zelene gradnje viši je za oko 20 odsto.

 

Uprkos ukorenjenom mišljenju o visokoj početnoj investiciji, kada je reč o zelenoj gradnji, a prema rezultatima istraživanja, više od 50 odsto anketiranih pokazalo je spremnost da plati takvu gradnju 5 do 9 odsto više nego „običnu“ gradnju. Tačnije, više od pola ispitanika spremno je da plati zelenu gradnju i više nego što ona zaista košta.

 

EKOLOGIJA – SVEST I BRIGA O ŽIVOTNOJ SREDINI

Uska povezanost ekologije i doma značajna je na mnogim nivoima, pa tako i na jezičkom. Naime, riječ ekologija potiče od grčke riječi oikos, što znači okućnica, porodično vlasništvo, dom, mesto za život.

 

Moderni načini gradnje zasnivaju se na izboru upravo prirodnih materijala,  jer je želja o ekološki svesnom i pozitivnom načinu gradnje sve prisutnija. Tako se samo visokovredni građevinski materijali, u kombinaciji sa prirodnim izolacionim materijalima, koriste u gradnji niskoenergetskih i pasivnih kuća.

 

U pitanju su materijali bazirani na prirodnom sastavu, koji mogu da se recikliraju, pa su zdraviji i ekološki poželjniji. Znatnom smanjenju zagađenja okoline doprinosi pravilan  izbor prirodnih materijala, odnosno ekološki prihvatljivih tehnologija, što se uočava već prilikom procesa izgradnje, a dugoročno gledano, kroz korišćenje, posebno kroz znatno manju emisiju ugljen dioksida.

 

KOD FORMIRANJA CIJENE KUĆE – STRUČNJACI ŠTEDE VAŠ NOVAC

Ukoliko gradite klasičnu ili niskoenergetsku kuću biće Vam potreban dobar arhitekta, međutim ako želite kvalitetnu pasivnu kuću neophodan Vam je izuzetno kvalitetan arhitekta, ili nekoliko odličnih stručnjaka, koji će sve projektovati i izgraditi.

 

Tačno je da pasivnu kuću možete da izgradite i sa manje sredstava nego što je potrebno za modernu porodičnu kuću, ali u tom slučaju cena troškova života u takvoj kući vremenom raste, udobnost opada, dok se izgled tokom godina pogoršava. Tačnije, takva gradnja nije isplativa. Upravo zbog toga neophodni su vam kvalitetni stručnjaci!

 

Poenta štedljive i ekološke gradnje i jeste u tome da se velika početna investicija isplati kroz nekoliko godina. Ukoliko štedite na početku, kasnije ćete dati značajno više novca na popravke, a činjenica je da se neke stvari i ne mogu popraviti. Samostalnu gradnju pasivne kuće ne preporučujemo!

 

CIJENA KUĆE PODRAZUMEVA I POTROŠNJU ENERGIJE

Zagrevanje i hlađenje prostorija u kojima boravimo može da se obavlja na više načina, međutim ako zagrejan vazduh brzo i lako prođe kroz neizolovani zid i nekvalitetne prozore, potrošiće se mnogo energije.

 

S obzirom na to da se najviše toplotnih gubitaka, čak oko 70 odsto, događa upravo kroz spoljašnji omotač objekta, toplotna izolacija tog dela zgrade veoma je važna u smanjenju potrošnje energije, a posledično i u smanjenju troškova života.

 

Niskoenergetski koncept gradnje zahteva pravilnu i ujednačenu izolaciju svih elemenata zgrade, koji dele unutrašnji topli od spoljašnjeg ili negrejanog unutrašnjeg hladnog prostora.

 

Nisokoenergetski koncept podrazumeva pravilnu izolaciju:

 

 • spoljašnjih zidova
 • zidova prema negrejanim prostorijama
 • podova na tlu
 • podova prema negrejanom prostoru
 • krova
 • plafona prema negrejanom tavanu

 

Kako bi se gubici toplote sveli na minimum, a time i sprečila pojava kondenzacije koja može da prouzrokuje neželjenu štetu na konstruktivnim i izolacionim elementima, neophodno je posebnu pažnju posvetiti pravilnom izboru spoljašnje stolarije kao i rešavanju toplotnih mostova.

 

Upotrebom Ytong sistema gradnje, zbog izuzetne toplotne izolazile koja je u startu osigurana, kratkog roka isplativosti, kvaliteta, te tehničkih karakteristika odabranih materijala, postiže se velika ušteda energije. Kao rezultat dobijate 3 puta manje troškove za grejanje i hlađenje od klasične novogradnje, odnosno i od 6 do 8 puta manje od većine postojećih stambenih objekata.

 

ZELENE SU ZGRADE ISPLATIVE I ŠTEDE

Iako na početku zahtevaju više ulaganja, zelene grade su isplative jer mogu smanjiti potrošnju energije za 30 do 50 %, emisiju CO2 za 35 %, otpad za čak 70 % i upotrebu vode za 40 %. Takođe, one za svog vlasnika, tačnije investitora ostvaruju 6 % više rente i 16 % više prodajne cene.

 

Ministarstvo životne sredine navodi da su osnove zelene gradnje racionalna upotreba energije i meterijala, smanjenje otpadne emisije i gazdovanje otpadom kao izvornim sirovinama.

 

Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture podstiče gradnju zelenih zgrada. U 2016. godini izdato je više od 1.600 energetskih pasoša koje bi, osim novih zgrada, trebalo da imaju i stare zgrade koje se rekonstruišu.

 

BUDUĆNOST  GRAĐEVINARSTVA

Od 2012. godine za svaki objekat koji se zida ili rekonstruiše potrebno je pribaviti energetski pasoš.

 To bi značilo da će više voditi računa o potrošnji energije, čistijem transportu, kvalitetu vode i zelenim površinama.

 Takvo stanje mogla bi da promeni primena tuđih iskustava u gradnji. Zgrade u Evropi i svetu troše do 25 kWh/m² (energetski A razred) energije za grijanje. U Srbiji I Crnoj Gori se troši tri puta više energije po metru kvadratnom nego što to radi prosečan stanovnik EU.

 

KAKO SMANJITI PREKOMERNU POTROŠNJU ENERGIJE

 

Na poboljšanje situacije znatno utiče i odluka Ministarstva građevine da svaka nova zgrada ili ona koja se rekontruiše mora da ima energetske pasoše. Crna Gora ima ogroman potencijal da se građevinarstvo razvija u tom smeru, ali Savet Zelene gradnje smatra da treba preuzeti sve mere kako bi taj razvoj bio održiv.

 

ZAVRŠITI SA DOSADAŠNJOM PRAKSOM

Čak 90 % zgrada energetski je neefikasno, odnosno napravljene su tako da rasipaju energiju. Takve zgrade su u lošem stanju i osim što se gube resursi, dodatne probleme prave i veliki troškovi za grijanje i hlađenje takvih objekata.

Značajno je i to da je država počela da vodi računa o energetskoj efikasnosti bar kada je reč o lokalnim samoupravama. Naime, Zakon o efikasnom korišćenju energije propisuje energetski menadžment. Tačnije u lokalnim samoupravama postojaće energetski menadžeri koji će imati zadatak da sagledaju gubitke, te smanjuju energetske neefikasnosti u javnim objektima za jedan odsto godišnje.

Savet Zelene gradnje  ističe da je cilj da se što veći krug ljudi osvesti i shvati značaj   ovakve izgradnje i korišćenja objekata, te da se da neki doprinos generacijama koje dolaze.

 

Osvestite se i vi!

Učinite svoj dom energetski efikasnim.

Ytong vam u tome može itekako pomoći.